Hydrotherapie

Hydrotherapie

Hydrotherapie is een eeuwenoude manier om klachten te verlichten. Reeds in de oude beschavingen van de Grieken, de Romeinen en de Egyptenaren werd hydrotherapie toegepast. Het was toen al algemeen bekend dat de warmwaterbaden een positief effect op de gezondheid hadden. Binnen FTB wordt hydrotherapie door oefentherapeuten en fysiotherapeuten aangeboden als therapeutische behandelmethode in het water.

 

Hoe werkt het?

De verschillende watertemperaturen en waterdruk op het lichaam hebben een heilzame werking. De huid registreert de prikkels die binnenkomen en leidt ze naar de hersenen waar ze worden verwerkt. In antwoord op de prikkels uit de huid stimuleren de hersenen het immuunsysteem, de bloedsomloop en het verteringsstelsel, verminderen ze de productie van stresshormonen en de gevoeligheid van het lichaam voor pijn. Daarnaast zorgt de combinatie van de opwaartse kracht en de temperatuur van het water voor een intensieve training met een verminderde belasting voor gewrichten. Bij tal van aandoeningen en klachten zorgt het water voor een effectievere, prettigere en veiligere manier van bewegen. Hydrotherapie richt zich met name op het verbeteren van mobiliteit in de gewrichten, het verbeteren van de spierkracht en op het beter leren ontspannen.

 

Voor wie?

  • Mensen met aandoeningen / klachten van spieren en gewrichten, zoals bijvoorbeeld: obesitas, reuma, fibromyalgie en spierziekten.
  • Mensen met een neurologische aandoening, zoals bijvoorbeeld: Parkinson, MS of een hernia.
  • Mensen met chronische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld: chronisch obstructief longlijden (COPD), osteoporose, coronaire hartziekten.
  • Mensen in de postoperatieve revalidatiefase van één van de grote gewrichten, zoals bijvoorbeeld: een nieuwe heup of knie, na een voorste kruisbandoperatie of na een operatie aan de wervelkolom.
  • Mensen met stressgerelateerde klachten, waarbij het lichaam vermoeid en pijnlijk aanvoelt. Denk bijv. overspanning of burn-out gerelateerde klachten.

 

Wordt Hydrotherapie vergoed?

Hydrotherapie wordt op dezelfde wijze vergoed als fysiotherapie en oefentherapie Cesar of Mensendieck. Kijk hiervoor in uw polisvoorwaarden.

De hydrotherapie vindt plaats bij Woon- & zorgvoorziening Bloemendael in Baarn.
Nassaulaan 80
3743 CE Baarn