Oefentherapie bij Parkinson

Oefentherapie Cesar bij Parkinson/Parkinsonisme 

Als u de ziekte van Parkinson heeft of lijdt aan Parkinsonisme heeft kunnen er verschillende redenen zijn om naar oefentherapie Cesar te gaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn: u heeft problemen met dagelijkse bewegingen, u heeft nek- of schouderklachten, u bent het afgelopen jaar meerdere malen gevallen óf u bent bang om te vallen. De oefentherapeut kan u helpen met deze problemen en/ of klachten. Soms kan het zijn dat u probleem meer passend is voor een andere discipline zorgverlener. Dan zal u worden verwezen worden naar een collega in het multidisciplinaire ParkinsonNetwerk.

FTB is aangesloten bij het ParkinsonNetwerk. Dit is een netwerk van hulpverleners verspreid over heel Nederland die gespecialiseerd zijn in de Ziekte van Parkinson / Parkinsonisme. De ziekte van Parkinson en Parkinsonisme zijn complexe aandoeningen die op tal van vlakken problemen kunnen geven. Daarom zijn vaak veel hulpverleners betrokken. Het ParkinsonNetwerk is er dan opgericht om te zorgen dat er meer samenwerking tussen de zorgverleners is en dat er voldoende kennis en expertise aanwezig is.

 

De Ziekte van Parkinson

De ziekte van Parkinson is een aandoening van de hersenen, waarbij er onvoldoende dopamine wordt aangemaakt. Dopamine is mede verantwoordelijk voor het adequaat aansturen van de spieren. Door gebrek aan deze stof ontstaan er problemen als:
  • Trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong
  • Het trager worden van bewegingen (bradykinesie), moeite met starten van bewegingen (akinesie) en ontbreken van automatische bewegingen (hypokinesie) 
  • Stijfheid van de spieren (rigiditeit) 
  • Houdings- en evenwichtsproblemen en soms vallen bij langer bestaan van de ziekte 
  • 'Bevriezen' van de benen tijdens lopen (freezing), waardoor het lijkt of de voeten aan de vloer blijven plakken.

Naast problemen op het gebied van het houdings- en bewegingsapparaat kunnen er ook ook klachten optreden op andere vlakken, zoals: trager denken, verminderde reuk, slaapstoornissen, opstipatie, verandering van sexuele behoeftes. Behalve dat lang niet iedereen met de ziekte van Parkinson al deze klachten ontwikkelt, geldt dit in het bijzonder voor mensen met op de ziekte van Parkinson lijkende aandoeningen; de zogeheten atypische parkinsonismen.
Helaas is de exacte oorzaak van het ontstaan van de ziekte van Parkinson nog niet bekend.

 

Parkinsonisme

De symptomen/ klachten bij Parkinsonisme kunnen soms veel lijken op de ziekte van Parkinson.
De oorzaak van parkinsonisme is vaak exact aan te duiden, wat niet bij de ziekte van Parkinson het geval is. Bekende oorzaken van parkinsonismen zijn:
• een slechte doorbloeding van de hersenen (vasculair parkinsonisme)
• het gebruik van bepaalde medicijnen (medicamenteus parkinsonisme)
• een complicatie van een koolmonoxidevergiftiging of een andere giftige stof, dit wordt toxisch parkinsonisme genoemd
• ziektes die verwant zijn aan de ziekte van Parkinson, de atypische parkinsonismen zoals MSA, PSP en corticobasale degeneratie