Sportfysiotherapie

 
Gezond leven wordt steeds belangrijker. Sporten en bewegen hebben een groot positief effect op de gezondheid maar gaan helaas ook gepaard met blessures. In Nederland beoefent ongeveer 65% van de bevolking een sport en per jaar vinden er ongeveer 2.500.000 sportblessures plaats. Binnen de Fysiotherapie is Sportfysiotherapie is een specialisatie die geheel gericht is op sporters. Concreet betekent dit dat de sportfysiotherapeut gespecialiseerd is in beoordeling, behandeling en preventie van sportblessures. Sportfysiotherapie is vrijtoegankelijk voor alle mensen met een sportblessure maar biedt tevens de mogelijkeid tot begeleiding voor alle mensen die (weer) willen beginnen met sporten of een sportieve (top)prestatie gaan leveren en zich terdege willen voorbereiden zodat blessures voorkomen worden. Daarnaast is Sportfysiotherapie er ook voor mensen die (nu) niet kunnen sporten door een handicap of chronische ziekte. 

 

Waarmee kan de sportfysiotherapeut u helpen?

  • Sportmedische begeleiding, van trainingsprogramma's tot prestatieverbetering
  • Advies over blessurepreventie
  • Advies in uw keuze voor een bepaalde sport, de beste aanpak, welk materiaal, welke kleding en welk schoeisel
  • Advies over klachten waardoor u niet meer kunt sporten
  • EHBSO: eerste hulp bij sportongevallen
 

BEHANDELING

De sportfysiotherapeuten van FTB begrijpen goed wat er tijdens sporten gebeurt en snappen daarom hoe je geblesseerd bent geraakt. We kijken naar je persoonlijke situatie en context en bespreken je mogelijkheden, wensen en doelen. Op basis daarvan wordt een behandelplan en revalidatieschema op maat voor je opgesteld. De behandeling kan afhankelijk van de blessure en je sport zeer divers zijn zoals bijvoorbeeld oefenprogramma’s, met of zonder gebruik van trainingsapparatuur. Indien nodig gebruiken we braces of taping, mobiliserende technieken en diverse ondersteunende behandelapparatuur in de behandeling. Test- en meetmethoden worden gedurende het traject gebruikt om vorderingen in kaart te brengen en het behandeltraject eventueel bij te stellen. De resultaten worden vastgelegd in een elektronisch patienten dossier.
 

Begeleiding voor verenigingen

Naast sportfysiotherapeutische behandelingen bieden wij ook sportbegeleiding voor verenigingen.

 

Professionals

Een sportfysiotherapeut is een fysiotherapeut die een aanvullende 3 tot 4 jarige opleiding Allround Sportfysiotherapie heeft gedaan. Geïnitieerd door de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten in de Sportgezondheidszorg (NVFS) (lidvereniging van het KNGF).
Alle professionals van FTB Sport Medisch Centrum zijn gecertificeerd en gekwalificeerd. De sportfysiotherapeuten van FTB Sportmedisch Centrum zijn geregistreerd bij het Centraal Kwaliteitsregister van het KNGF en lid van de NVFS (Nederlandse vereniging van voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg). Er wordt nauw samengewerkt met andere disciplines zoals (sport)artsen, medisch specialisten, manueeltherapeuten en diëtisten.