Sportmedische begeleiding

FTB Sport Medisch Centrum hecht grote waarde aan de professionele en deskundige begeleiding van sporters en topsporters. Daartoe werken ze nauw samen met De Sportartsen Groep.

 De Sportartsen Groep is een nauw samenwerkingsverband tussen artsen, die zowel veel ervaring hebben in de algemene als in de sportgeneeskunde. Zij hebben hun specialistische kennis en ervaring als sportartsen gebundeld. Er zijn filialen in Almere, Amsterdam, Zaandam, Hilversum en Baarn. FTB Sport Medisch Centrum en De Sportartsen Groep hebben beide de overtuiging dat samenwerking leidt tot een betere zorg voor de klant en vergroting van de kennis over sportletsels en revalidatietrajecten. In dat kader is FTB elke twee weken op vrijdag aanwezig op de locatie van de Sportartsengroep in Baarn in het Meander Medisch Centrum aan de Molenweg in Baarn.

 de sportartsengroep

 

Na het sportmedisch onderzoek

Daar sta je dan, nog nahijgend van het uitgebreide sportmedisch onderzoek dat je net hebt gehad. De verworven testgegevens worden door de sportarts netjes in een uitgebreid verslag verwerkt. Je bent een flinke hoeveelheid informatieve medische gegevens rijker. Je weet je aerobe en anaerobe drempel, je VO2 max,  eventuele gewrichts- en of spierproblemen, etc. Wat ga je nu met deze gegevens doen?  De FTB Sportmedisch Centrum en De Sportartsen Groep hebben hier een passend antwoord op.

 

Uitgebreid sportmedisch advies na een test

Na het sportmedisch onderzoek is er de mogelijkheid om FTB Sport Medisch Centrum de gegevens te laten analyseren en interpreteren. Daarbij worden ook trainingsdoelen, trainingslogboek, huidige trainingsschema’s en eventuele lichamelijke klachten betrokken om vervolgens een passend advies te geven over een trainingsschema of aanpassing daaraan. Tevens kan FTB voor hardlopen, triatlon en wielrennen een trainingsschema op maat verzorgen. Daarnaast kunnen aanvullende krachtschema’s en core stabilityschema’s worden aangeboden.

 

Blessurebehandeling en preventie

In geval van blessures of afwijkingen in het lichamelijk onderzoek tijdens een test bij de sportarts kan aanvullend een sportfysiotherapeutische screening en interventie plaatsvinden. In nauw overleg met de sportarts houdt de sportfysiotherapeut een sportfysiotherapeutische screening om de behandelmogelijkheden in kaart te brengen en een behandelvoorstel te doen. Dit kan een advies zijn maar ook een uitgebreid revalidatieprogramma afhankelijk van de aard van de klachten.

De oorzaak van sportblessures kan gezocht worden in intrinsieke factoren zoals

  • veranderde doorbloeding als gevolg van veroudering
  • verminderde spierkracht / stabiliteit / flexibiliteit
  • overgewicht
  • lichaamsafwijkingen (bijvoorbeeld een extreem holle rug, O-benen of X-benen)
  • etc

of extrinsieke oorzaken zoals

  • slechte trainingsopbouw
  • onvoldoende techniek
  • slecht materiaal, bijvoorbeeld oude of verkeerde loopschoenen
  • ondergrond
  • etc

 

Al deze factoren worden meegenomen in het onderzoek om de klachten goed te behandelen en daarnaast te voorkomen dat de klachten weer terugkomen.

 

Trainingsbegeleiding

Ben je in training voor een groot evenement zoals bijvoorbeeld de Dam tot dam loop, 7 heuvelenloop, Duchenne heroes, Alpe d’HuZes of Stelvio for Life dan kan FTB Sport Medisch Centrum optimale trainingsbegeleiding geven om maximaal te presteren. Aan de hand van de testgegevens, doelstellingen en weekplanning wordt een trainingsschema samengesteld. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van een logboek om het trainingsschema snel en goed bij te kunnen stellen.

 

Trainingsbegeleiding bij chronische aandoeningen:

Wetenschappelijk onderzoek bewijst telkens weer dat sport en bewegen een gunstig effect heeft op chronische aandoeningen als Diabetes en COPD. Gelukkig zien ook steeds meer mensen met deze aandoening dit in. Om te bewegen en sporten met een chronische aandoening is het belangrijk om dit met de juiste intensiteit te doen. Hiervoor is het noodzakelijk deze juiste intensiteit te bepalen aan de hand van een inspanningstest en spirometrie-onderzoek. De sportartsen van De Sportartsen Groep verzorgen dit nauwkeurig waarna gespecialiseerde fysiotherapeuten het aanvullende advies en beweegprogramma verzorgen. Dit betreft een multidiciplinair programma in samenwerking met de huisarts en voedingsdeskundige.

 

Kosten

De kosten van de sportfysiotherapeutische screening worden meestal gedekt door de aanvullende verzekering. Dit kan worden bekeken in de polisvoorwaarden. Ook vergoeding van eventuele vervolgbehandelingen is afhankelijk van de polisvoorwaarden.

 

Indien geen vergoeding gelden de volgende tarieven.

Sportfysiotherapeutische screening en advies:              € 70.00

Sportfysiotherapeutische behandeling:                         € 33.85

 

 

Voor het maken van een afspraak voor een sportmedisch onderzoek kunt u contact opnemen met De Sportartsen Groep. Voor een (aanvullend) sportfysiotherapeutisch trainingsadvies en / of sportfysiotherapeutische behandeling kunt u contact opnemen met FTB Sport Medisch Centrum via het contactformulier, via aanmelding fysiotherapie of telefonisch op 035-5435983.